Sidste nyt - torsdag den 09. september 2004

Som næsten sædvanligt efterhånden, ligger vi for anker - eller rettere 2 ankre, vores 15 kilos Bruce-anker har 2 gange drevet, så når vi har kulingsvejr som nu, så lægger vi det ekstra anker ud (CQR).

Lidt status på denne sæsons sejlads følger herunder.

Siden ankomsten til Grækenland i starten af juli har vi nok ligget for anker 95% af tiden - kun når vi absolut skal tanke diesel eller vand i større mængder, større indkøb - eller besøge en by, hvor der ikke umiddelbart er mulighed for at ankre i nærheden lægger vi til i en havn. Men der bruger man ofte ankeret også. Så vi er glade for det elektriske ankerspil, som vi fik monteret i Portugal i vinterens løb. Men overvejer et lidt større anker som hovedanker.

Når 120 kilo anker og kæde skal indsamles igen så går det efterhånden som en leg med ankerspillet. Og hvis ankeret ikke lige "bider" og skal genudlægges, ja så er tager det kun et par minutter ekstra. Så man er ikke fristet til at "lade stå til" og regne med at ankeret nok holder når det er så nemt at tage op ...

Vi har de sidste 2 måneder haft gæster næsten hver anden uge - og i den forbindelse har vi gjort et par "småfejl" kan vi se nu - dels har vi i rejseruten været alt for optimistiske med hvor vi var nået til de forskellige steder, så undervejs har vi indimellem haft for travlt med at nå hen til næste "opsamlingssted" og dermed sejlet forbi mange små listige byer, steder og øer. Dels skal vi nok sprede besøgene lidt mere ud - vi har været (og er) meget glade for at få besøg, men skal nok lige bruge lidt mere tid mellem besøgene - men det bygger vi også ind i næste års rejseplan.

Så næste år vil vi nok også tilbringe i Grækenland og Tyrkiet - Tyrkiet når vi næsten ikke i år, kun omkring 14 dage eller deromkring inden vi finder en vinterhavn (vi skal til DK i det meste af november/starten af december).

Efterhånden kan vi godt mærke, at vi har været "aktivt sejlende" siden starten af april, hvor vi sejlede fra Portugal (Vila Real) - og trænger nu lidt til at ligge stille i en havn med el, vand, toiletter, bad - og andre sejlere. Og ikke mindst få arbejdet lidt videre på båden - nogen af tingene er efterhånden trukket lidt for længe ud, men kræver elværktøj og stilleliggen i en periode. Det har været lidt svært at tage sig sammen i sommervarmen til at få lavet større fysiske arbejder - og desuden roder det også :-). Så i midten af oktober vil vi begynde at finde en vinterhavn.

Vi havde en række gode oplevelser siden vi kom af sted fra Costa del Sol - Sardinien, Tunesien, Malta, Sicilien, og selv om det for så vidt var transportsejlads, så nåede vi at se og opleve en masse undervejs.

Her i Grækenland har det indtil nu været meget sol- og badeferie - vi har ikke nået at være særlig "kulturelle" eller nået at se særlig mange historiske steder. Så det vil vi råde bod på til vinter/næste år - tror vi nok :-) Men det har bestemt været sjovt, rart og afslappende - og med hyggelige gæster og møde med andre sejlere. Og en god kulør har vi da fået efterhånden ...

Vejret og dermed sejladsen her i det græske øhav er meget afhængig af i hvilket område man sejler - vores foretrukne område var det Ioniske Hav (fra Corfu til østsiden af Peloponissos) - ingen eller svag vind om formiddagen, så jævn til frisk vind om eftermiddagen, og igen aftagende vind om natten. I det Ægæiske Hav - hvor vi er nu - er det næsten konstant blæsende, både dag og nat, og ofte alt for meget til at man gider sejle ud i 12-15 sekundmeter med tilhørende krapsøer. Selvom vinden for den største del af tiden er fra en nordlig retning, og man kan planlægge sejladsen efter dette (hvilket vi har gjort), så kan det i længden være lidt enerverende at høre vejrudsigtens "near gale", "gale", "strong gale".

Katten har det godt - hun er forholdsvis nem at have med - undtagen når hun lige "gør sig usynlig" i en af havnene - det giver lidt nervøsitet. Indtil nu er hun altid dukket op i rette tid inden afsejling ... Men selvfølgelig er man afhængig af hende, vi kan ikke forlade båden i længere tid, hun skal lidt på land en gang imellem osv.

Vi har indtil nu primært haft positive erfaringer med Grækenland og grækerne - de fleste vi har mødt (græske sejlere som de lokale beboere - med nogle få undtagelser) har været positive, hjælpsomme og glade. De fleste kan tale engelsk i større eller mindre grad - og hvis ikke så er de friske på at se på en tegning ... Der har ikke været det store bureaukrati ved havneanløb, indklarering etc. - vi håber det varer ved :-) (vi glemmer lige "Port Police" i Vathi et øjeblik ...)

Andre sejlere vi har mødt har for størstedelens vedkommende tilsvarende været søde, rare, hjælpsomme, snakkesalige etc. Danske, tyske, kroatiske, israelske, australske, norske, svenske, engelske, hollandske osv. osv. - mange af dem er vi på mails eller sms med. Og Middelhavet er åbenbart ikke større end at vi kan regne med at se en del af dem igen - hvilket er rart :-)

Vores kære søn, Kasper, er jo startet på skihøjskole i Oure - skal på sit første skiophold om et par dage, vistnok til Østrig - det glæder vi os til at høre om! Og forhåbentlig kommer han her ned (hvor "her" så bliver ...) til jul/nytår, når skolen slutter for hans vedkommende.

Sidste par "Sidste nyt" kan læses her:

10. august 2004

06. september 2004

Sidste par "Rejseberetninger" kan læses her (de er nu opdateret med billeder):

Corfu til Kykladerne

Det ægæiske hav

 

IM006539.JPG (191185 bytes)IM006549.JPG (187900 bytes)

Bent og Birthe fra "Mikero"