Sidste nyt - lørdag den 3. september 2005

Ja vi har jo haft travlt de sidste 2 måneder, adgangen til internettet har været begrænset lidt heroppe i den nordlige del af det ægæiske hav, det har været for varmt at sidde i kahyttens 35-38 grader og svede foran og på computeren - hmm, så kan jeg vist ikke finde på flere undskyldninger for ikke at have skrevet en opdatering de sidste 2 måneder ...

Men I kender vel dem alle efterhånden :-)

I skrivende stund ligger vi ved den græske ø Poros, cirka 25 sømil syd for Athen. Ligger i en bugt sammen med 3 andre danske både - "Mikero" med Bent og Birthe, "Nikita" med Marga og Johannes og "Valborg" med Aase og Michael. Tidligere har også "Vikingen" og "Caketa" været her - så der har sandelig været danskertræf omkring Poros! Også "La Vie" med Ib og Birgit er lige stødt til.

IM007986.JPG (230450 byte)IM007993.JPG (218943 byte)IM007998.JPG (166565 byte)

Annette og Birthe - Grillaften - Valborg, Mikero, Nikita

Vi er inde i en blæsende periode lige for tiden, så vi ligger i læ for nordenvinden - 5-6, lejlighedsvis 7 beaufort, lover og har vejrmeldingen lovet. Men ellers skinner solen, vandet er 27-28 grader - og der er jo ikke noget vi lige skal nå de næste par dage så det går nok.

Vores plan er at sejle til Piræus ved Athen og så bruge en uges tid på dels at se Athen, dels få købt lidt stumper og arbejde til båden - vi mangler blandt andet at få hækstaget monteret med nye terminaler, så vi kan få antennen til kortbølgeradioen gjort færdig. Den virker fint med en løs ledning til et af stagene - så kan vi modtage vejrmeldinger fra "Deutches Wetter Dienst" - men for at sende skal antennen være lidt mere "rigtig".

Siden sidste opdatering - hvor vi lige var ankommet til området omkring Istanbul - har vi haft gæster i 2 omgange: først Flemming og Charlotte, som sejlede med fra Istanbul ud igennem Marmara-havet, Dardanellerstrædet til Ayvalik lige ved Lesbos - og siden hen har Kasper, Cecilie og Stefan været ombord i 2 og (næsten) 3 uger - det har været hyggeligt!

IMG_0146.jpg (1107442 byte)

Flemming og Charlotte - nu med kulør!

Og vi har da fået udsejlet nogle sømil siden Istanbul - tæt på 900 sømil er det blevet til i de sidste 2 måneder - det meste har været god sejlads med vinden agtenfra - og vi har udnyttet de fremherskende nordlige vind her i det ægæiske hav - "Meltemien" - som blæser ret konstant fra nordvest, nord og nordøst her i sommermånederne - så det har været forholdsvis nemt at komme fra øst til vest eller omvendt.

sommerrute.JPG (197275 byte)

Sidste 2 måneders sejlads

Har også fået rigget vores nyanskaffede vindror til - blev købt her i vinter og målet var af prøve det i sommerens løb, få lidt erfaringer med det, se om der var nogle tilpasninger der skulle foretages osv. - så den del i hvertfald er klar til vi formodentlig næste efterår sejler over Atlanten.

Vindroret er det tyske "Windpilot" - vi købte det som sagt her i vinters af en tysk sejler i Marmaris - Walther - til cirka halv nypris (men stadig omkring 10.000 kr. ... - så der røg skiferien jo!). Men havde han det så også fået serviceret i Tyskland så det stort set er som nyt.

Så på et langt stræk fra Chios til Andros fik vi monteret og afprøvet det. Og det styrede faktisk upåklageligt i samtlige 12 timer - fra svag agterlig vind til frisk foran-for-tværs holdt det en fin kurs i forhold til vinden. Lidt underlig fornemmelse når man er vant til den elektriske autopilot (som i øvrigt fortsat fungerer - men Flemming havde også 3 nye tandremme med fra DK ..), med dens lyde og bevægelser - og så pludselig er der en vindfane, med et ror i vandet - som ved hjælp af 2 liner så drejer rattet til den ene eller den anden side afhængig af hvordan båden nu girer i forhold til vinden - sjovt at se det virke i praksis. For nærmere detaljer omkring virkemåde så kig hos www.windpilot.de :-)

Fordelen ved et vindror frem for den elektriske autopilot er dels at det ikke bruger noget strøm, det er meget mere robust, det virker også i kraftig vind, det styrer efter vinden og ikke kompasset - ulemperne er bl.a. at det kan være svært at montere og indstille rigtigt, båden skal være i god balance med sejlføringen, det virker ikke i vindstille ... men da vi nu har både elektrisk autopilot og rigtigt vindror så har vi jo alle muligheder uanset vejrforholdende.

Udover sejladsen de sidste 2 måneder så har vi jo som nævnt haft gæster ombord - Flemming og Charlotte - som også var hernede sidste år - stod på i Istanbul og sejlede med i næsten 2 uger. Vi synes ikke rigtig om Marmara-havet, så vi sejlede sammen med dem hurtigt ud af Marmara-havet, igennem Dardaneller-strædet og via Lesbos til byen Ayvalik - hvor de fandt en færge tilbage til Istanbul og lufthavnen. 

2 hyggelige uger med hyggeligt selskab og sjove oplevelser (bl.a. besøg i marmorbrud på øen Marmara i Marmarahavet - ja det handler lidt om marmor i Marmara ...), flot udflugt (omend lidt vel lang synes nogen ...) til Canakkale og området ved Gallipoli, hvor vi besøgte stort set samtlige krigsmindesmærker og kirkegårde i forbindelse med de kampe der her stod på under 1. verdenskrig.

Også vores kære søn Kasper har været hernede på sommerferie - samtidig med kusine Cecilie og kæreste Stefan - altså Cecilies ikke Kaspers ... de stod på i Volos nord for Athen, sejlede lidt med rundt på et par af de små græske øer, ville så gerne til Tyrkiet så de udholdt et par lange stræk med rigelig frisk vind og bølger (søsyge de stakler ...) østpå til Cesme i Tyrkiet, sjov bustur til Izmir med basar og markeder, masser af spil (kort og Settlers m.v.), sol og badning - og blev sat af på den græske ø Chios, hvor de tog færgen tilbage til Athen og lufthavnen - så det var også ret hyggeligt :-)

IM007942.JPG (217594 byte)IM007931.JPG (251109 byte)

Vandpiben klargøres - Cecilie

Som sagt ligger vi nu ved øen Poros - fik en SMS fra "Mikero" om at der var danskertræf på Poros - og da vi faktisk kun var 65 sømil væk på det tidspunkt og på vej til Piræus og Athen alligevel - ja så satte vi blot kursen en tak mere sydover - og havde et hyggeligt gensyn med Bent og Birthe - som vi også var sammen med sidste år samme sted (se rejsebeskrivelsen her) - nu mødte vi så også "Vikingen" med Arne og Henny - som vi faktisk en kort overgang var naboer til i Lynetten lystbådehavn inden de sejlede af sted sydpå - verden er fortsat ikke ret stor!

Så det var en hyggelig aften med grill, god mad og drikke, sang (hmm - vist knap så godt ...) og hyggesnak til langt ud på natten. Arne nåede heldigvis ikke at dele girokort ud til potentielle medlemmer af langturssejlerforeningen "Havsejlerne" - men nu er vi (vistnok fortsat) medlem af "FTLF" og det vil vi ikke lave om på - kræver i hvert fald mere end en ouzo drukket af en udhulet agurk som "smørelse" ...:-) 

Vores planer er nu - som nævnt - et besøg i Athen og omegn - inden vi sejler tilbage til Tyrkiet og Marmaris. Her regner vi med at være i starten af november - så vinterhavnen er nogenlunde fastlagt. Og vi kommer så til Danmark i midten af november for et kort ophold - "nogen" vil gerne fejre rund fødselsdag (nej det er ikke mig, der er l-æ-n-g-e til ... jeg vil i øvrigt nok hellere anskaffe en watermaker end holde fødselsdag - ville egentlig også hellere anskaffe en watermaker i stedet for at holde Annettes fødselsdag - men det er vi ikke helt enige om - så deet  ...).

Ellers går tingene sådan stort set som de plejer hernede - vi sejler lidt, ankrer en del, bader lidt, slapper lidt af, læser lidt, reparerer lidt på båden, snakker lidt med andre sejlere - og synes nok tiden går temmelig hurtigt. Jeg synes lidt jeg har fået nok af græske øer - Tyrkiet og sydkysten trækker lidt - og ser lidt frem til vinterhavn og dermed klargøring til turen over Atlanten - det har været rart med de lidt lange stræk vi har sejlet de sidste par måneder, det er en anden måde at sejle på end at hoppe fra den ene græske ankerbugt (ja, ja - der sejler man jo heller ikke så meget ...) til den anden osv.

Som så ofte nævnt tidligere er der altid noget at lave ved båden - i går måtte startermotoren stå for tur (den havde udviklet et problem med at den nogen gange ikke ville starte når motoren var godt gennemvarm, starterrelæet ville så ikke trække startermotorens tandhjul i hak med svinghjulet) - der var ikke noget synligt i vejen med dyret - så den blev renset og smurt  - så får vi se. Samtidig viste det sig at nogle af fundamentsboltene var lidt løse - motoren havde ved start og stop en mærkelig lyd - den hoppede simpelthen lidt på fundamentet - så de er blevet strammet. Annette har fået syet den sidste del af solsejlet - og så har jeg brugt en del tid ved computeren - min kære bror Jesper har leveret en bog om "C#-programmering" og da jeg har været ved at udvikle et program til vores GPS-kortplotter - så faldt den på et tørt sted - det har været meget god underholdning - det er nogle år siden jeg har programmeret sidst. Mere om det senere - det er et meget sjovt lille projekt.

Overvejer også at lave et udvidelsesprogram til vores søkortprogram - det kan ikke uploade waypoints fra PC'en til GPS-en - hver gang vi har lavet en rute skal vi manuelt taste ruten og waypointene ind igen - lidt besværligt - så et program der kan læse ruteinformationerne og sende dem ud til GPS'en kunne være meget brugbart.

Arbejde?? Nææ - det er skam rene hobbyprojekter ... ;-)

Hmm - ellers er der vel ikke sket så meget mere hernede - katten har det godt og tilbringer megen tid flydende på kortbordet eller hvor hun nu ellers synes der er en behagelig temperatur, hun er stadig ikke begejstret for al det ankerliggeri - der er en udpræget mangel på både mus og rotter ombord på "Pinocchio" - så kat: det kan du godt glemme alt om, det skulle der gerne blive ved med at være! Du kan få en piberenser kan du ...

IMG_0011.jpg (999004 byte)

Hvem har redt min køje så pænt?

Vi andre har fået en god kulør og havde egentlig regnet med at al det svømmeri ville medføre mindre livmål - men vandet er nok for varmt, solen for gul - eller også er der en helt anden forklaring ...

Slut for nu - må hellere finde en internetcafe så opdateringen kan blive offentliggjort!

Iøvrigt - hvis alle I (?) der læser dette, gerne vil have en besked på email når en ny opdatering bliver publiceret, så send venligst en email til:

            opdateringsrobot@sypinocchio.dk

så vil I fremover automatisk modtage en email når der er nyt indhold på www.sypinocchio.dk.

Link til sidste rejsebeskrivelser er her:

Istanbul til Volos

Volos til Chios

Chios til Poros

 

 

K.h. Lars og Annette 

 

Græsk telefonnummer:

Græsk telefonnummer: +306934389057

Dansk telefonnummer: +4526158465

IM007974.JPG (261072 byte)

Vindroret i aktion